Logo Nieuwbouwinterieuradvies liggend

Wandafwerking nieuwbouw

Zo kies je voor de verschillende typen wandafwerking bij nieuwbouw

Het kiezen van een goede wandafwerking bij nieuwbouw is belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de woning niet alleen helemaal naar wens wordt, maar ook dat je zo min mogelijk problemen krijgt. Krimpscheuren bij nieuwbouw zijn niet te voorkomen maar je wilt krimpscheuren in nieuwbouw wel zoveel mogelijk verminderen.  Het is goed om na te denken over de afwerking van de wanden. Maar wat zijn dan de mogelijkheden? En aan welke kosten moet je denken voordat je een professional inschakelt voor de afwerking van de wanden? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Deze afwerkingen zijn mogelijk

Bij nieuwbouw heb je te maken met een groot aantal factoren die ervoor zorgen dat niet iedere wandafwerking geschikt is. Zo is er nog veel vocht in de woning aanwezig. Het vinden van de beste wandafwerking voor nieuwbouw is daarom niet altijd eenvoudig. je kunt bijvoorbeeld kiezen voor voor stucen. De wanden stucen in een nieuwbouwwoning zorgt ervoor dat er zo min mogelijk problemen ontstaan en je van hieruit eventueel ook weer voor een andere afwerking kunt kiezen om de wanden nog meer aan te passen aan de rest van het interieur.

De wanden stucen van een nieuwbouwwoning kan door middel van een groot aantal technieken. Een van de manieren om dit te realiseren is om de wanden glad te stucen met behulp van dun pleister. Krimpscheuren bij nieuwbouw komen na verloop van tijd namelijk vaak voor en door voor gladde stuc te kiezen zijn deze problemen snel opgelost. Je hebt hiermee ook de mogelijkheid om achteraf nog voor behang of een andere afwerking te kiezen. Voor iedere indeling van een nieuwbouwhuis kan daarom een gladde stuc zorgen voor de afwerking van de wanden en voorkomen dat je na verloop van tijd over moet gaan tot grotere reparaties.

De kosten voor de wandafwerking bij nieuwbouw

Voordat je met de wandafwerking voor een nieuwbouwwoning begint, is het goed om te weten waar je allemaal aan moet denken. Vooral de kosten zijn hierbij van belang. De kosten van de wandafwerking zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Denk hierbij als eerste aan het aantal vierkante meter dat van stucwerk voorzien moet worden. Wat de prijs is per afwerking verschilt per bedrijf en het soort afwerking dat je kiest. Stucwerk kent bijvoorbeeld andere kosten dan andere soorten afwerking.

Een andere factor voor de kostenopbouw is het soort stucwerk dat je kiest. Handmatig stucen en glad maken van de woning of het spuiten van spack of verf kennen namelijk weer andere bedragen. Het is daarom belangrijk dat je niet alleen kijkt naar waar je het beste resultaat mee krijgt, maar ook welke materiaalsoorten je kunt gebruiken om de gewenste resultaten te behalen. Je voorkomt hiermee dat de woning niet naar wens is.

Het behangen van de muren

In plaats van te stucen kan de wandafwerking van een nieuwbouw ook gerealiseerd worden door middel van het plaatsen van behang. Een behangklare muur zou immers direct behang moeten kunnen dragen. Houd er echter rekening mee dat ook behangklare wanden nog een voorbewerking moeten ondergaan. Er zijn echter nadelen te vinden aan het plaatsen van behang op de muren. Één van de nadelen is dat de muren in de eerste jaren veel werken, wat je met gewoon behang niet op kan lossen. Glasvliesbehang daarentegen scheurt niet, zodat je wel een lang resultaat hebt. Het behang komt in een groot aantal varianten, zodat je het helemaal op jouw wensen aanpast. De scheuren in de nieuwbouwwoning zijn met stucwerk of glasvliesbehang eenvoudiger op te lossen, zonder dat je voor hogere kosten staat.

Extra mogelijkheden tegen oneffenheden

Als je nieuwbouwwoning behangklaar is opgeleverd is er dus nog een afwerking nodig. Je moet dan de oneffenheden wegwerken. Ook dit gebeurt door middel van stucwerk. De professional zal hiervoor eerst de muren moeten schuren om ervoor te zorgen dat het stucwerk zo glad mogelijk is. Na het stucen kan de wand geschilderd worden. In veel nieuwbouwwoningen gaat het om oneffenheden bij meerdere muren.

Ook is het mogelijk om oneffenheden weg te werken door de wanden te spuiten met latexverf. Dit kan gedaan worden door een latexspuiter. De werkzaamheden verlopen aanzienlijk sneller dan met een roller en je krijgt ook een gladder resultaat. De latexverf kan in meerdere kleuren komen, zodat je ook de beste afwerking krijgt voor je interieur.

Om ervoor te zorgen dat je je afwerking zo goed mogelijk regelt, moet je bij de wandafwerking bij nieuwbouw dus niet alleen denken aan het soort stucwerk dat je gebruikt, maar ook de kleur waarin je jouw wanden wilt hebben. Zowel het stucwerk als latexverf komt in verschillende kleurtinten en je maakt de woning tot een mooi geheel. Door goed te kijken naar de andere decoratie die je in de woning wilt hebben weet je sneller welke kleuren het beste bij je passen.

Direct de beste wandafwerking voor de nieuwbouw toepassen

Wil je zo snel mogelijk zorgen voor een goede wandafwerking voor je nieuwbouwwoning? Zet dan alles voor jezelf op een rij en bekijk wat de beste oplossing is voor jouw woning. De wandafwerking zorgt dan niet alleen voor een mooie woning waar je in thuis wilt komen, maar ook voor een langdurig resultaat. Scheuren komen minder vaak voor en je hebt een mooie uitstraling bij de muren. Als je de kleur na verloop van tijd toch zat bent, kun je het stucwerk eenvoudig overschilderen in een nieuwe kleur.

Scroll naar boven