Logo Nieuwbouwinterieuradvies liggend

Opdekdeur of stompe deur

De verschillen tussen een opdekdeur of stompe deur

Heb je een nieuwe woning gekocht? Dan is het belangrijk dat je naar de indeling van de woning kijkt. Vooral bij een nieuwbouwwoning heb je nog veel vrijheid om de woning naar wens in te delen. Zodra je de ruimtes vastgesteld hebt, is het ook van belang dat je de juiste deuren kiest. Je staat dan direct voor verschillende keuzes. Want kies je voor een opdekdeur of een stompe deur? Beide deuren hebben verschillende voordelen en kunnen ook weer een geheel andere uitstraling met zich meebrengen. Maar wat moet je er dan over weten? Hieronder staat alles voor jou op een rij.

Dit is een opdekdeur

Een opdekdeur is een deur die als het ware uit het kozijn valt. De randen steken namelijk een beetje uit. Voordat je deze deur kunt laten plaatsen, moet je goed weten wat de draairichting is van de deur. Je voorkomt hiermee namelijk dat je deur niet open kan en je alsnog geen doorgang creëert naar de volgende ruimte. Voor het ophangen van de deur zijn paumelle scharnieren nodig. Je geniet dan van een deur die zo min mogelijk tocht doorlaat en waarmee je het wooncomfort in jouw woning kan verbeteren.

Dit is een stompe deur

Een stompe deur is een deur die in het kozijn valt en waarbij er geen opdekrand te vinden is. Je kunt deze deur aan standaard scharnieren hangen, waarna de deur direct te gebruiken is. Deze scharnieren worden ook wel bladscharnieren genoemd. Ook bij deze deur is het van belang dat je naar de draairichting van de deur kijkt. Dit kan de plaatsing van de scharnieren namelijk laten verschillen en zorgt ervoor dat je ook weer van alle gemakken bent voorzien. Zo pas je de deur aan de indeling van de nieuwbouwwoning aan en heb je een doorgang voor iedere ruimte.

Een opdekdeur of stompe deur voor de woning?

Een stomp of opdek deur kiezen zorgt ervoor dat je een doorgang creëert naar iedere ruimte in de woning. Het grootste verschil zit hem in de plaatsing. De stompe deur valt immers in de kozijnen, terwijl een opdekdeur uit het kozijn valt. Een stompe deur of opdekdeur kan hierdoor ook geheel andere uitstralingen met zich meebrengen. Kiezen voor stomp of opdek geeft ook een verandering in tocht met zich mee. De opdekdeuren houden de tocht beter tegen dan de stompe deuren en zorgen ervoor dat het wooncomfort aanzienlijk verbetert.

Andere belangrijke factoren voor de keuze

De deur stomp of opdek maken is niet het enige waar je op moet letten bij de indeling van een nieuwbouwhuis. Je moet namelijk ook de algehele uitstraling in het achterhoofd houden. De deuren kunnen namelijk helemaal aan de interieurstijl aangepast worden. Vergeet ook de maten niet voor ogen te hebben. Je voorkomt hiermee namelijk dat de deuren niet passen en je weer nieuwe werkzaamheden uit moet voeren om de deur toch passend te maken.

De deuren laten plaatsen

Nu je de grootste verschillen weet tussen een opdekdeur of stompe deur en weet waar je op kunt letten, kun je snel overgaan tot het plaatsen van de deuren in je woning. Jouw nieuwbouwwoning ziet er direct anders uit en je voorkomt dat de ruimtes niet afgesloten kunnen worden. Door dan ook naar andere varianten van de afwerking te kijken, zoals bijvoorbeeld het behang voor nieuwbouw, zorg je ervoor dat de woning geheel naar wens wordt.

Scroll naar boven