Logo Nieuwbouwinterieuradvies liggend

Lichtplan

Zo maak je een goed lichtplan

Ben je bezig met het inrichten van een nieuwe woning? Dan komt hier ook een goed lichtplan bij kijken. Een lichtplan maken zorgt er namelijk niet alleen voor dat je jouw verlichting goed kunt gebruiken, ook helpt het jou aan nieuwe inzichten. Als je bijvoorbeeld een professional inschakelt voor de bedrading en het monteren van lichtbronnen heeft deze ook duidelijkheid over de werkzaamheden. Het is daarom ook van belang dat je de juiste stappen doorloopt. Want wat mag je niet over het hoofd zien tijdens het maken van dit plan? Onderstaande stappen en tips geven jou de gelegenheid om voor iedere ruimte de beste verlichting te hebben.

Het maken van een plattegrond

Een lichtplan begint bij het maken van een indeling en de uitstraling die je wilt realiseren. Hiervoor is een plattegrond per woonruimte nodig. Als je bijvoorbeeld een lichtplan voor een woonkamer maakt, is het van belang dat je de plattegrond hiervoor in een goede schaal maakt. Ook plaats je de meubels, TV, keuken en schilderijen in deze plattegrond. Je maakt vanaf dat moment een legenda, waarbij je kruisjes voor wandcontactdozen aanhoudt en rondjes bij aansluitpunten op het plafond. Jouw lichtplan voor de woonkamer of het plan voor één van de andere ruimtes kan hierdoor sneller gerealiseerd worden.

Beginnen met de basisverlichting

Het is bij het maken van een verlichtingsplan van belang dat je begint met de basisverlichting. Dit zijn de lampen die je als eerste aandoet in een ruimte om meer zicht te hebben. Houd ook rekening met direct en indirect licht. Nadat de basis op papier staat, kun je verder met de sfeerverlichting. Hiermee krijg je de mooie sfeer waar je naar op zoek bent. Ook hiervoor dienen de aansluitpunten duidelijk te zijn. Als laatste ga je door naar de functionele verlichting. Voor je verlichting een lichtplan maken is dan volledig gerealiseerd en je weet waar de bedrading naartoe moet.

Rekening houden met jouw interieur

Een lichtplan is niet alleen belangrijk voor het realiseren van de bedrading voor jouw verlichting, maar je denkt ook direct na over de verschillende soorten verlichting die je in de woning plaatst. De basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting staan op een rij en je hebt alvast goed voor ogen welke lampen je hiervoor nodig hebt. Je kunt dan rekening houden met de kleuren die in je interieur voor komen. De indeling van een nieuwbouwhuis geeft jou hier voldoende opties voor. De verlichting in combinatie met de meubels geven dan de sfeer weer.

Als je de indeling van een nieuwbouwhuis realiseert met veel lichte kleuren en glanzende oppervlakten, dan moet je er rekening mee houden dat deze ook het licht reflecteren. De donkere kleuren absorberen het licht juist weer. Als je gebruik maakt van een donkere inrichting moet je ook meer verlichting gebruiken om voldoende zicht te hebben en meer sfeer te creëren. Het is daarom goed om ook hierover vooraf na te denken, zodat je voorkomt dat je achteraf nog meer lampen moet plaatsen om de sfeer te krijgen die je nodig hebt om van jouw huis een thuis te maken.

Lampen die bij jouw interieur passen

Het lichtplan voor de nieuwbouwwoning maken kan jou ook helpen om alvast over het gehele interieur na te denken. De lampen moeten namelijk ook bij je interieur passen. Houd daarom de stijl goed in het achterhoofd. Speel daarbij ook met contrasten, zodat je schaduwplekken creëert. De verschillende lagen in het interieur kunnen hiervoor een goed uitgangspunt zijn. Zo geef je meer karakter aan de woning en voorkom je dat je woning uiteindelijk nog niet goed aanvoelt.

Zorgen voor een ruimtelijk effect

Met een goed lichtplan kun je ook de effecten in jouw woning aanzienlijk veranderen. Als je bijvoorbeeld meer ruimtelijkheid wilt krijgen, kun je de verlichting gebruiken bij verschillende onderdelen van de woning. Zo kun je het behang bij nieuwbouwmeer tot zijn recht laten komen en zelfs spelen met de verlichting in combinatie met het behang om meer ruimtelijkheid te krijgen. Zo lijkt je woning gelijk groter, zonder dat je meer vierkante meters nodig hebt.

Scroll naar boven